Dessert Friluftsmat

Smarriga krabbelurer

Krabbelurer, en blandning av plättar och munkar. Bör tillagas över öppen eld i gjutjärn. Förbered smeten hemma och ta med fett, socker, kanel sylt och grädde (tips sprutgrädde och squeez-sylt).


Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker +rullning
  • 1,5 dl mjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljpulver
  • olja att steka/fritera i
  • Sylt och grädde vid servering
  • eventuellt kanel att rulla dem i
  • Definitivt strösocker att rulla dem i

Gör så här

  • Vispa med elvisp socker och ägg pösigt. Tillsätt mjölk och sen mjöl, bakpulver och vaniljpulver. Smeten ska vara rejält tjock, nästan degig.
  • Värm rikligt med olja i gjutjärnspanna eller stekhäll och klicka ner små pluppar av smet. Forma gärna som munkringar.
  • Grädda max 3-4 minuter per sida eller kortare tid om du vill ha en krämig mitt.
  • Rulla runt dem i en omgång fett innan du lyfter över dem i sockerskålen. Rulla och servera med sylt/grädde.