Bageri

Kanelbullar

Känns proffsiga, fluffiga med socker och glans på toppen.

Grädde kan bytas mot mjölk. Kardemummakärnor kan bytas mot färdigmalen kardemumma.


Ingredienser degen

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 50 g färsk jäst
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special

Ingredienser fyllning och topping

  • 200 g mjukt rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 dl råsocker/muscovado
  • 2 msk malen kanel
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 ägg till pensling
  • 0.5 dl sirap plus 1 msk vatten
  • Strösocker och mortlad kardemumma till garnering efter gräddning

Gör så här (deg)

Mortla kardemumman. Smula jäst i stor bunke.

Smält smör och tillsätt kardemumma, mjölk, grädde och låt dra ett par minuter och värm till 37 grader. Häll sen ner i bunken och lös upp jästen. Tillsätt strösocker, salt och ägg. Rör om!

Tillsätt vetemjöl lite i taget. Kör med till exempel degkrokar 15 minuter tills degen släpper fint från bunken. Jäs i en timme under bakduk. Sätt ugnen på 200 grader.

Fortsättning

Blanda ihop råsocker, kanel och vaniljpulver i en skål.

Tryck ut degen för hand med omsorg tills den är mellan 1 och 2 cm tjock, kvadratisk. Bred på smöret över hela ytan och strö över sockerblandningen. Vik degen en gång.

Skär ifrån vecket ca 2 cm breda remsor. Skär i sin tur de till 2 ben som du tvinar enligt valfri metod till ett degnystan som du lägger på plåt med bakplåtspatter. Jäs under duk i 45 minuter, nära den varma ugnen.

Pensla bullar med uppvispat ägg och grädda 10-12 minuter. Pensla med sirap-vattenblandingen och strö över strösocker blandat med lite kardemumma.