Vardagsmat Vegetariskt

Daal – Scoutspecial a la Upptäckare

Tack Anders för denna underbara linsgryta. Smakar som alltid bäst utomhus, tillagad över öppen eld, i sotiga, buckliga kokkärl.

Ingredienser

  • 2 stora potatisar, tärnafe inkl kokvattnet. Spara!
  • 1 stor gul lök (finhackad)
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk (nymortlad) spiskummin
  • 4 vitlöksklyftor
  • 10 nymalda svartpepparkorn
  • 1-2 krm cyaennpeppar
  • 1 liter hett vatten
  • 2 buljongtärningar (kött/grönsaks)
  • 3 dl röda linser, torkade
  • 0,5 L passerade (alt. finkrossade) tomater
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 msk honung
  • eventuellt en skätt kokosmjölk (jag har testat med grädde också)
  • eventuellt garam masala för extra sting

Gör så här

Skala och tärna potatisen. Koka ca 10 minuter med vatten som precis täcker potatisen.
Finhacka gul lök, pressa eller finhacka vitlök. Ta fram din fina gryta och fräs gul lök långsamt i olivolja tillsammans med spiskumin i ca 10 minuter.
Tillsätt potatistärningarna OCH kokvattnet. Tillsätt även svartpeppar, vitlök och cayennpeppar. Rör om och låt puttra 5-10 minuter.

Häll i det heta vattnet, smula i buljongtärningarna och häll i röda linser, passerade tomater och tomatpuré. Låt sjuda med lock ca 30 minuter. Rör om då och då.

Tillsätt honung och eventuellt kokosmjölk och garam masala. Låt puttra upp till 20 minuter tills rätt konsistens uppnås. Tillsätt eventuellt mer vatten.

Servera med nybakat bröd, till exempel små pizzabottnar penslade med smällt smör. Eller naan så klart.