Festligt Kött

Italiensk långkokt köttfärssås ”stracotta”

En inte helt enkel rätt att få rätt. Receptet kommer från italienfantasterna som driver restaurangen ”Il tempo”, som publicerade det i nån tidning och finns på nätet. Jag tror tanken är att få en extremt mustig köttsås, som sparsamt blandas med pasta, och som då blir himmelsk. Man ska alltså inte hälla mängder av sås över pasta, som ”svennevarianten”.

Jag tyckte rätten blev sjukt god; som sagt mustig och ganska salt. Undvik eventuellt flingsalt och dra ner lite på buljongen. Det blir ändå väldigt mycket vätska som måste reduceras, så räkna med 2,5 timme i köket. 1 chilli räcker gott, men receptet säger 2.

Tilläggas kan att det blir inte jättemycket mat av 500 g karrè, men den är ju å andra sidan väldigt dryg och mustig. Blir också sjukt gott med lammentrecote!


Ingredienser

 • 1 dl olivolja
 • 500 g fläskkarré (minst), hackad
 • Torkad timjan
 • 3 vitpepparkorn
 • 1 lagerblad
 • 2 schalottenlökar, hackade
 • 2 vitlöksklyftor, hackade
 • 2 chilli, hackade (ev endast 1 chilli)
 • 1 msk honung
 • 5 dl marsalavin
 • 5 dl kycklingbuljong (funkar säker med hälften)
 • 1 msk soja
 • 0,5 tsk vitvinsvinäger
 • 5 msk grädde (jag tog lite mer…)
 • 5 färska salviablad
 • 5 droppar tryffelolja
 • Färskriven parmesan
 • (Flingsalt)
 • 500 Tagliatelle

Gör så här

Hacka köttbiten eller kanske enklast, skär till små små bitar med vass kniv, och bryn köttet med timjan, vitpepparkorn och lagerblad och lite flingsalt i en tjockbottnad panna. Stek lite åt gången, så det snabbt blir brynt utan att kokas. Använd ca hälften av olivoljan. Låt fräsa snabbt på ganska hög värme tills köttet fått fin färg. Tillsätt vitlök, schalottenlök och chillifrukten. Låt löken svettas. Tillsätt honung och och kör lite till. Häll på marsalavin och buljong, och koka sakta under lock i 1,5 timmar.

Ta bort lock och låt nästan alla vatten/vätska koka bort. Rör om så att inte såsen inte bränns vid. Tillsätt soja och vinäger, salt och peppar och koka ihop. Tillsätt därefter grädde och ”koka” i ytterligare någon minut. Smaka av.

Koka pasta som du blandar med köttfärssåsen eller serverar bredvid, tillsammans med strimlade salviablad, tryffelolja och riven parmesan.