Juligt

Janssons frestelse (ingen snabbversion)

Denna måste stå och dra ett tag efter gräddning. Det funkar helt fullkomligt perfekt med ansjoviskryddad sillfile!
Det som tar tid och samtidigt är nyckeln till framgång är de tunna stavar som du måste skära fram av potatisen, samt redigt med ansjovis(-kryddad sillfelé).


Ingredienser

  • Mjölig potatis, 10-15 st Gul lök, 2 st
  • Vispgrädde (40%, inget annat!!) ca 6-8 dl
  • Ansjoviskryddad sillfilé , 1 stor burk inkl spad
  • Skorpmjöl
  • Smör, några klickar

Gör så här

Skär potatisen till tunna stavar, ca 3-5 mm tjocka. Ju finare, ju krämigare/saftigare resultat. Sätt ugn på 200 grader. Hacka lök. Skär sillfiléerna i bitar, eller om mildare smak önskas så behåll dem hela. Blanda potatis, lök, sillbitar, lite salt och peppar efter smak, allt i en smörad ugnsfast form. Alternativt lägg sillfiléerna på rad överst. Häll över grädden och en del av spadet från sillen. Här väljer du själv hur mycket spad beroende på hur mycket ansjovissmak du vill uppnå. Mycket spad innebär lite mindre grädde. T.ex. 6 dl + 1-3 dl spad, eller 8 dl grädde, och en skvätt spad. Grädda sen ca 1 timme 200 grader. Det viktigaste/hemligheten sen är att låta ”frestelsen” stå och dra länge, först i ugnen på lite lägre värme/eftervärme, och sen svalna. Värm igen i ugn innan servering. På så sätt hinner all vätska sugas upp och förenas i en fin harmoni!