Festligt Fisk Snabbt och enkelt

Mammas fiskgryta med saffran

Ett väl beprövat recept från mamma. Passar som fest och till lyxig vardag. Går snabbt att göra om man inte skalar för mycket räkor eller använder musslor med skal.


Ingredienser

  • 400 g torskfilé
  • 300 g laxfilé
  • 500 g räkor med skal
  • Musslor (frysta färdigkokta med skal funkar också)
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 gul lök
  • lite smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk tomatpuré
  • Ca 1 tsk salt, smaka dig fram
  • 1-2 tsk timjan, torkad
  • 1-2 tsk basilika, torkad
  • 2,5 dl torrt vitt vin
  • 1,5 fiskbuljongtärning, eller motsvarande
  • 2 dl vispgrädde (40%)
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 dl vatten
  • 1 pkt saffran, 0,5 g

    Majonäsröra
  • 2 dl majjo
  • cayenpeppar
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt

Gör så här

Skala räkorna.

Fräs all lök i smör. Tillsätt tomatpuré, lite salt, timjan, basilika, vin, buljong, vatten och låt puttra ca 5 minuter. Under tiden…

…blanda alla ingredienser till majonäsröran. Lägg upp i serveringsskål, ställ åt sidan tills serveringsdags.

Tillbaks till grytan: Tillsätt grädde, Creme fraiche, saffran och puttra ytterligare några minuter. När du smakat av och är nöjd, så lägg i musslor, fisken (delad i lagom munsbitar) och låt puttra försiktigt i 7 minuter ca.

Tillsätt räkorna sist, precis innan servering. Glöm inte att värma tallrikarna du ska server i! Toppa ev med räkor för att styla upplägget.

Majjoröran klickar man själv i soppan.