Ett väl beprövat recept från mamma. Passar som fest och till lyxig vardag. Går snabbt att göra om man inte skalar för mycket räkor eller använder musslor med skal.
Ingredienser
- 400 g torskfilé
- 300 g laxfilé
- 500 g räkor med skal
- Musslor (frysta färdigkokta med skal funkar också)
- 0,5 purjolök
- 0,5 gul lök
- lite smör
- 1 vitlöksklyfta
- 2 tsk tomatpuré
- Ca 1 tsk salt, smaka dig fram
- 1-2 tsk timjan, torkad
- 1-2 tsk basilika, torkad
- 2,5 dl torrt vitt vin
- 1,5 fiskbuljongtärning, eller motsvarande
- 2 dl vispgrädde (40%)
- 1 dl creme fraiche
- 2 dl vatten
- 1 pkt saffran, 0,5 g
Majonäsröra - 2 dl majjo
- cayenpeppar
- 3-4 vitlöksklyftor
- 1 tsk tomatpuré
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 krm salt
Gör så här
Skala räkorna.
Fräs all lök i smör. Tillsätt tomatpuré, lite salt, timjan, basilika, vin, buljong, vatten och låt puttra ca 5 minuter. Under tiden…
…blanda alla ingredienser till majonäsröran. Lägg upp i serveringsskål, ställ åt sidan tills serveringsdags.
Tillbaks till grytan: Tillsätt grädde, Creme fraiche, saffran och puttra ytterligare några minuter. När du smakat av och är nöjd, så lägg i musslor, fisken (delad i lagom munsbitar) och låt puttra försiktigt i 7 minuter ca.
Tillsätt räkorna sist, precis innan servering. Glöm inte att värma tallrikarna du ska server i! Toppa ev med räkor för att styla upplägget.
Majjoröran klickar man själv i soppan.