Bageri

Rågbröd surdeg


Ingredienser 1 limpa

Dag 1

  • 1 dl surdegsgrund
  • 2 dl vatten
  • 2 dl rågmjöl

Dag 2

  • 3 dl vatten
  • 3 dl rågmjöl
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl solrosfrön
  • Ev. brödkrydda, 1 tsk (kummin, fänkål, anis)
  • Max 0.5 dl sirap

Gör så här

Dag 1

Blanda alla ingredienser i en skål och täck med lock/plast. Låt stå ca 10h rumstemperatur.

Dag 2

Om surdegen är bubblig nog, blanda den med alla ingredienser till en elastisk och kladdig deg. Täck med lock/plast och jäs ca 2h, till dubbel storlek.

Häll sen degen i en smord form och jäs ytterligare 1h under duk. Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda först 10-12 minuter med vattenånga. När skorpa bildats sänk till 200 grader och kör ytterligare 35 minuter.