Ingredienser 1 limpa
Dag 1
- 1 dl surdegsgrund
- 2 dl vatten
- 2 dl rågmjöl
Dag 2
- 3 dl vatten
- 3 dl rågmjöl
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1,5 dl solrosfrön
- Ev. brödkrydda, 1 tsk (kummin, fänkål, anis)
- Max 0.5 dl sirap
Gör så här
Dag 1
Blanda alla ingredienser i en skål och täck med lock/plast. Låt stå ca 10h rumstemperatur.
Dag 2
Om surdegen är bubblig nog, blanda den med alla ingredienser till en elastisk och kladdig deg. Täck med lock/plast och jäs ca 2h, till dubbel storlek.
Häll sen degen i en smord form och jäs ytterligare 1h under duk. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda först 10-12 minuter med vattenånga. När skorpa bildats sänk till 200 grader och kör ytterligare 35 minuter.