Skummig kräftsoppa med dillkräm
Det som tar tid är pillet med kräftorna. Pilla ut gallan som sitter precis bakom ögonen. Servera alternativt med rotselleripuré som du hittar under ”hummersoppa”.
Mina barn älskar denna.. eller gjorde.
Ingredienslista 8 pers
- 2 kg insjökräftor, kokta
- 2 msk smör
- 2 gula lökar
- 2-4 vitlökar
- 4-5 dl vitt torrt vin
- 10 dl vatten
- 4-8 dl grädde, 40%
- 2 msk citronsaft
- salt & vitpeppar
- Kumminfrön
- Dillfrön
- Några pruttar tomatpuré
- Ev hummer/skaldjursfond eller lite chilipulver Dillkräm
- 2 dl creme fraiche
- 2 msk dill, finskuren
- salt
Vitlökskrutonger
- 2 skivor vitt bröd
- 1 dl olivolja
- 2 vitlök
- salt & vitpeppar
Gör så här
Skala kräftor, pilla bort gallan/magen som finnes i huvudet. Lägg åt sidan kräftskal och stjärtarna I kylen.
Hacka lök, pressa vitlök. Fräs i kastrull med smör, några matskedar tomatpuré och tillsätt vin och kräftskal.
Häll på vatten, låt puttra 10 minuter.
Sila bort kräftskal och lök. Smaka av med salt, peppar, kummin och dillfrö och citronjuice, samt ev. köpe-fond/chili. Dill och framför allt kummin (torkade frö) bör ta stor plats på palletten. Tillsätt grädde i enlighet med dina smaklökar.
Bland allt till dillkrämen.
Stek tärnade brödskivorna i olja, vitlök och salt.
Servering
Skumma upp soppan med stavmixer innan servering. Lägg kräftstjärtar i uppvärmd tallrik (på ett litet berg av rotselleripuré ifall du valt detta) och häll över soppa, krutonger och en klick dillkräm och ev dillvippa.
Vintips: Clotilde Davenne, nr 5562, eller Petit Chablis.