Festligt Kött Vegetariskt

Boeuf bourguignon

Denna kan varieras med lamm; rygg, bog. Är också utmärkt med rödbetor för en fullkomligt vegetarisk variant!

Lamm? Tillsatt eventuellt en hackad gul lök, lite rosmarin och lagerblad, en burk krossad tomat, och skippa persiljan.


Ingredienser

 • 1 kg högrev, med mycket fett
 • 200 g sidfläsk, helbit med mycket fett
 • 200 g smålökar
 • 400 g champinjoner
 • 4 vitlöksklyftor
 • 2 msk vetemjöl
 • 1 flaska rött vällagrat Bourgognevin, eller annan schysst Pinot noir
 • Olja
 • Salt & vitpeppar
 • 1 kruka persilja
 • 3 msk honung
 • 2 lagerblad
 • 1,5 msk torkad timjan
 • 2 morötter
 • 1 msk tomatpuré

Tillbehör

 • Potatis, morot och/eller rotselleri-puré. Eller bara kokt potatis.
 • Syltlök

Gör så här

Tärna sidfläsket (stora som tärningar), dela champinjonerna, och skala smålökarna. Fräs sidfläsk, och smålöken i favoritgrytan. Tillsätt champinjonerna. Låt det fräsa ordentligt tills de fått lite färg och häll över honung. Glasera i en minut. Ta bort från värmen och häll över allt i en skål och ställ åt sidan.

Dela köttet i ca 5-6 cm stora bitar och torka dem med kraftigt papper eller en handduk. Bryn dem hastigt på ganska hög värme i olja i grytan tills det fått färg på ett par sidor. Bryn ev. i omgångar om de inte får plats utan att trängas.

Tillsätt krossad vitlök, morötterna (skalade och delade i stora bitar) och vetemjölet, och rör om väl. Tillsätt vinet och en halv kruka persilja, lagerblad, timjan, tomatpuré, salt och vitpeppar och koka upp på inte allt för hög värme. Sjud i minst en timme, men tillsätt ”fräset” de sista 10 minuterna. tillsätt ev vatten om för mycket vätska kokar bort, men smaka alltid av innan i så fall.

Garnera med resten av persiljan.