Kött

Kreolsk gryta

Kreolsk gryta, snabbt och enkelt! Svårt att misslyckas. Gräddig och mättande.


Ingredienslista

  • 1 kg fläskfilé
  • 2-3 röda paprikor
  • 3-4 starka korvar, typ Chorizo/kabanoss
  • 2-3 dl oliver
  • 2 dl syltlökar+ ev lite spad
  • ca 200 g ättikgurka av valfritt slag
  • 2 vitlöksklyftor
  • ca 8 dl grädde
  • 1-2 dl vatten
  • lite mjöl till redning
  • Mejram
  • ca 5 msk tomatpuré
  • Salt & peppar
  • Fullkornsris eller pressad potatis att ha till

Gör så här

Koka potatis eller ris efterhand, när lämpligt.

Skär korven i 0,5-1 cm tjocka skivor, och fläskfilén i ca 2 cm tjocka skivor. Skär paprikan i strimlor.

Fräs korven i en gryta i lite olja, och ta sen upp korven. Salta och peppra köttet och bryn det i korvfettet som blir kvar i grytan (får ej bli genomstekt och torr!) Tillsätt åter korven och även paprikan och låt fräsa någon minut i olivolja. Strö över mejram och toppredning av mjölet.

Pressa över vitlöken, tillsätt oliverna, syltlökarna, gurkan och krydda ytterligare rejält med mejram. Fräs ett par minuter och tillsätt grädde, tomatpuré och vatten. Låt puttra 15-20 minuter. Smaka under tiden av med salt, peppar och ev spad från syltlökarna.

Klart!