Friluftsmat Kött

Renskavsgryta

Renskav (eller Uupmh) med rotfrukter i messmörsås. Inspiration från Ernst, min idol. Perfekt att tillaga över öppen eld.


Ingredienser

  • 2 pkt fryst renskav a 240 g eller Uumph!
  • 50 g smör
  • salt & peppar
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 100 g rotselleri
  • 100 g kantareller
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl mjölk (plus extra om det går hett till)
  • 4 msk messmör
  • Tillbehör: kokt mandelpotatis och lingon

Bryn renskavet/Uumph i hälften av smöret. Salta peppra. Lägg åt sidan. Dra isär Uupmh i pannan och fräs rejält, så blir det mer som renskav.

Skala lök, morötter, palsternacka och rotselleri. Skiva lök och skär rotsaker i mycket smala strimlor/stavar.

Stek lök, rotsaker och svamp med resterande smör och vänd efter en stund ner renskavet tillsammans med timjan.

Rör ner crème fraiche, mjölk och messmör och låt koka någon minut. Späd eventuellt med mer mjölk, speciellt om det börjar försvinna vätska!

Mosa den kokta potatisen grovt och servera renskavet på ett litet berg av mos, med lingon på toppen.