Festligt Fisk

Vinkokta musslor med grädde

På grund av Oscar så kör jag av gammal vana med Verdicchio från Italien, både i maten och som dricka. Enkelt, utan finess och vrålgott.


Ingredienser 2 pers.

 • 1 kg musslor, färska
 • 4 hackade klyftor vitlök
 • 2 st hackade schalottenlökar
 • 1 liten morot, tunnt skivad
 • 2 Lagerblad
 • Färsk timjan
 • 2 msk tomatpuré
 • 3 msk olivolja och lite smör
 • 1-2 dl grädde 40% (ej 38% eller nåt annat!)
 • persilja, hackad
 • 3-4 dl vitt torrt vin (Gärna Verdicchio)
 • salt & peppar
 • En skvätt cognac

Gör så här

Skölj och rensa och putsa musslorna, så ingen smuts hamnar i såsen/buljongen. Släng bort skadade musslor. Fräs lök och vitlök i olivolja och smör. Tillsätt tomatpuré och moroten. Salta och peppra. Fräs i 5 minuter. Tillsätt lite vin för att få igång smakerna och grunden till buljongen.

Tillsätt resterande mängd vin, och persiljan, färsk timjan och lagerblad. Koka 5-10 min. Smaka redan nu av med lite salt, peppar. Reducera eventuellt ytterligare.

Häll i grädden och en skvätt cognac. Låt buljongen koka en kort stund. Sila buljongen och koka musslorna i minst 5 minuter i buljongen med lock. Rör om lite försiktigt några gånger. De som inte öppnar ska du också sortera bort.

Servera direkt ur grytan eller häll buljongen över musslorna i snyggt kärl och servera med gott torrt vitt vin (föreslår Verdicchio efter tips från Oscar, som alltid dricker detta hemma i Italien) och vit bröd att doppa i såsen.