Festligt Sås

Riktig jävla rödvinssås

Testa dig fram och smaka av ofta beroende på vilken väg du vandrar. Tar inte så lång tid, trots allt.


Ingredienser

 • Schalottenlök 2-3 st
 • 1 dl vatten
 • 4-5 dl rödvin
 • Kalvfond 4 msk
 • Balsamvinäger 2 msk
 • Tomatpuré ca 4 msk
 • Morot 1 st eller rödbeta
 • 30-50 gram sidfläsk
 • Färsk timjan
 • vitlöksklyftor 2 st
 • Lagerblad 1 st
 • smör 50 gram, ev mindre

Gör så här

Fräs schalottenlök, skivad morot/rödbeta, tomatpuré, vitlöksklyftor och sidfläsk. Tillsätt vin, vatten, buljong, balsamvinäger, lagerblad och timjan. Smaka av såsen kontinuerligt från och med nu! Låt reducera till ungefär 2/3 eller halva mängden. Kör på tills du är nöjd, men låt sjuda minst 30 minuter. Tillsätt ev mer vin eller vatten beroende på smak. Smak ev av med lite vinbärsgelé eller socker, och kanske lite peppar och salt. Smak av lite då och då! Till sist innan servering så vispar du ner smöret under uppvärmning.