Festligt Fisk

Ugnsbakad sej- eller torskrygg med hummer, squash och fänkål i dillsmörsås

Denna blev huvudrätt nyårsafton 2017.


Ingredienser

  • 600 gram fiskryggfilé
  • 1 kokt hummer
  • 1 liten fänkål
  • 250 gram squash
  • 1 dl vatten
  • 25 gram smör
  • 1,5 tsk smör
  • olivolja

Ingredienser dillsås

  • 1 liten gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • Smör 50 gram plus 1 msk
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond eller dylikt.
  • Torkade dillfrön

Gör så här

Se till att fisken inte är kall när den ska in i ugnen, som du nu sätter på 150 grader. Tid i ugn ca 12-18 minuter beroende på tjocklek. Tajma enligt bästa förmåga!

Dillsås: Hacka lök och vitlök och fräs i smör.- Häll på vin och reducera tills 1 dl återstår. Tillsätt vatten, 1 dl mjölk, grädde, fond och torkade dillfrö enligt tycke och smak. Reducera tills ca 1.5 dl återstår. Sila av och häll tillbaka i kokkärlet utan värme.

Övrigt: Klyv och rensa hummern. Skär köttet i mindre bitar och ställ åt sidan.

Strimla fänkål och squash. Koka upp vattnet (1 dl) och smöret (25 gram) och 0,5 tsk salt. Koka fänkålen och squashen i detta i 4 minuter med lock. Skaka om rejält lite då och då. Häll av vattnet, men häll 2 msk i såsen. Blanda hummerbitarna med de kokta och strimlade grönsakerna och på med locket så det håller sig varmt tills serveringen.

Om du inte redan satt in fisken i ugnen, gör det nu i en smord form. Dela i mindre, avlånga portionsbitar och salta. Innertemperatur 52 grader.

Mortla lite dillfrö och förvärm djupa tallrikar.

Värm upp såsen igen och vispa i max 50 gram smör. Tillsätt därefter de resterande 0.5 dl mjölken och mixa med stavmixer tills läckert skummig.

Lägg nu grönsak- och hummerblandningen i botten på tallriken. Tryck till en liten plan yta så fiskbiten går att lägga uppe på. Häll över såsen och strö lite krossade dillfrö över skapelsen. Ta daaa!