Dessert

Björnbärskompott med maräng

En helt underbar dessert som kombinerar syra och sötma med finess.


Ingredienser

  • 550 g björnbär
  • 2 dl rödvin
  • 1 dl strösocker
  • 2 krm kardemumma
  • 1 krm mald kanel
  • 0,5 vaniljstång
  • 2 tsk maizena
  • 8 små ugnssäkra portionsformar

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker

Gör så här

Blanda björnbär i en kastrull med rödvin, socker, kardemumma, kanel och vaniljstången snittad på längden. Koka upp och sjud med lock i 10 minuter. Vispa ner maizenan utblandad i lite kallt vatten. Koka upp så att kompotten tjocknar. Låt sen svalna. Lyft upp vaniljstången och skrapa ner och blanda vaniljkornen med kompotten. Fördela i 8 formar, och ställ åt sidan.

Inför servering: sätt ugn på 225 grader ca 15 minuter innan servering. Vispa äggvitorna först på låga varv ca 2 minuter och därefter på hög hastighet. Tillsätt socker lite åt gången, och fortsätt vispa tills skummet blir blankt och fast, så du kan forma toppar av det.

Spritsa ut skummet över kompotten och i övre delen av ugnen ca 7 minuter. Servera varm.