Enkla, standardmässiga bullar som alltid blir rätt.
Ingredienser
- 50 g jäst
- 0,5-1 dl sirap (valfri sort)
- 1 dl fiberberikad havregryn
- 1 dl Krusakli el.dyl (Skal/fullkorn av vete)
- 4 dl vatten
- 1-2 tsk salt
- 50 g smör
- 4 dl grekisk eller turkisk yoghurt (10% fett)
- 100 g grovt rågmjöl (fullkorn av råg)
- 200 g rågsikt
- 100 g dinkelmjöl fullkorn
- 450 g vetemjöl och lite till knådning
Gör så här
Lös jästen i sirap i en bunke.
Koka en gröt på havregryn, krusakli, vatten och salt. Rör ner smöret tills det löst sig. Ta bort från plattan och rör ner all yoghurt. Se till att temperaturen hamnar på 37-39 grader och blanda ner i bunken tillsammans med jäst/sirap-blandningen. Blanda väl!
Blanda grovt rågmjöl, rågsikt och dinkelmjöl. Blanda sen ner det i ”gröten”. Blanda sen ner vetemjölet i omgångar tills degen blir smidig. Använd dock så lite mjöl som möjligt för att den inte ska bli torr.
Låt jäsa under duk i 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 225 grader, så köket blir varmt, vilket gynnar sista jäsningen.
Dela nu degen i 2 delar. Rulla ut dem båda till ca 45-50 cm långa ”korvar”. Mjöla bordet under korven. Skär båda korvarna i ca 12 bitar/korv med en vass kniv. Forma gärna till trekanter genom att skära på diagonalen som ett sick-sack mönster ungefär.
Låt nu jäsa en andra och sista gång. Lägg dina bullar på plåt, smörad eller med bakplåtspapper. Låt jäsa nära ugnen i 30 minuter.
Pensla därefter med ägg med lite socker i och strö över sesamfrön. In i ugnen ca 9-11 minuter.
Låt svalna en stund innan du fryser in dem eller njuter direkt.